Maailman pienin joulukortti on mikroskooppisen kokoinen – mahtuu neulan kärjelle!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Joulukortit saattavat saapua perille myöhässä ruuhkien ansiosta, mutta brittiläisten tutkijoiden luomaa korttia kannattaa tuskin lähettää postin välityksellä lainkaan. Pienen kokonsa ansiosta se katoaisi takuuvarmasti matkalla.

Iso-Britannian kansallinen fysiikan laboratorio on kehitellyt tiettävästi maailman pienimmän joulukortin. Se on 15 mikrometriä leveä ja 20 mikrometriä korkea. Mikrometri vastaa metrin yhtä miljoonasosaa.

Kortti valmistettiin platinalla päällystetystä piinitridistä. Pienestä koostaan huolimatta kortissa on lumiukon kuva ja juhlakauden tervehdys fysiikan laboratorion väeltä.

Tutkija David Coxin mukaan kortin tarkoituksena ei ole pelkkä joulumielen toivottaminen, vaan myös osoittaa kuinka pitkälle tekniikka on edistynyt. Kortin luomiseen käytettyjä työkaluja käytetään myös muun muassa uudenlaisten akkujen ja puolijohteiden kehittelyyn.