Apple julkaisi anteeksipyynnön puhelintensa hidastamisesta

Digi · Terhi Piiroinen

Teknologiayhtiö Applen vanhempien iPhone-puhelinmallien ongelmana on vuosien ajan ollut heikko akun kesto ja virran yllättävä sammuminen. Apple myönsi äskettäin, että se on tahallaan on hidastanut puhelimien suorituskykyä ohjelmistopäivitysten kautta.

Nyt Apple on antanut asiasta virallisen anteeksipyynnön. Yhtiö kertoo, että se on hidastanut iPhone 6 -mallien ja sitä vanhempien älypuhelinten suorituskykyä. Syyksi yhtiö väittää laitteiden akkujen virrankulutuksen tasaamista. Asiakkaat kuitenkin uskovat, että Applen laitteiden hidastamisen syynä on uudempien puhelinmallien myyminen asiakkaille.

Tuoreessa tiedotteessa kuitenkin sanotaan, että älypuhelinten akkujen toimintakyky on rajallinen, eikä Applen perimmäisenä tarkoituksena ole ollut asiakkaiden laitteiden tehon heikentäminen, vaan niiden pitkäikäisyyden ja toimintakyvyn pidentäminen huonolaatuisen akun kanssa.

– Meidän tarkoituksenamme on valmistaa tuotteita, joita asiakkaat rakastavat ja tehdä niistä mahdollisimman pitkäkestoisia, mikä on tärkeä osa tuotteiden myymistä, tiedotteessa sanotaan.

Apple on luvannut alentaa merkittävästi akun vaihtamisen kustannuksia asiakkaille, joiden puhelinten takuu on jo umpeutunut. Tarjous on voimassa ensi vuoden ajan. Yhtiö tiedottaa asiasta myöhemmin lisää. Asiantuntijoiden mukaan älypuhelimen akun saa pitkäikäisemmäksi varovaisella lataamisella. Puhelimen akkua ei siis kannataa ladata nollasta sataan prosenttiin, vaan ideaali virran määrä on 40–80 prosentin välillä.

Suurin osa älypuhelimista on suunniteltu kestämään kaksi vuotta, vaikka niitä pitäisikin joka yö latauksessa. Litiumakkujen käyttöikä on rajallinen, mutta varovaisella lataamisella puhelimen akku säilyy parempana pidempään, jopa yli tuhat latauskertaa. Puhelimen akku ei myöskään pidä kuumasta.

Jatkuva puhelimeen kohdistuva lämpö saattaa vähentää akun tehoa 35 prosenttia vuodessa. Siksi puhelinta ei saisi ladata suojakuorissaan, koska lämpötila nousee tällöin liian korkealle. Lisäksi asiantuntijat kehoittavat välttämään halvempia piuhakopioita, jotka saattavat ajan kanssa syödä akun tehoa merkittävästi.