Islanti kielsi palkkaerot sukupuolten välillä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Islannissa on otettu käyttöön uusi laki, joka kieltää naisten ja miesten välillä olevat palkkaerot suurissa yrityksissä. Laki astui voimaan vuoden alussa. Sukupuolten välisiä palkkaeroja ei ole ennen säädetty laissa tasa-arvoisemmaksi.

Islantilaiset yli 25 henkeä työllistävät yritykset maksavat nykyisin työntekijöilleen yhtä suurta palkkaa samanarvoisesta työstä ilman, että palkan suuruus olisi sidonnainen sukupuoleen. Aiemmin naiset ovat saattaneet saada työstään huomattavasti pienempää palkkaa kuin miehet. Uusi laki estää sukupuolten välisen eriarvoisuuden.

Islannin uutta lakia on ihasteltu ympäri maailmaa. Esimerkiksi arabiankielinen uutis- ja ajankohtaiskanava Al Jazeera on uutisoinut aiheesta. Maailman talousfoorumi WEF on arvioinut sukupuolten tasa-arvoa, ja indeksien mukaan Islanti on kaikista maista tasa-arvoisin. Suomi on sijalla kolme.