Britannia kieltää mikrohelmet kosmetiikassa – muovijäteongelma paisuu

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Muovijäte luokitellaan nykyisin merkittäväksi ympäristöongelmaksi. Yksityishenkilöt ja yritykset ovat ryhtyneet taistelemaan jatkuvasti kertyvää muovijätettä vastaan tekemällä ekologisempia valintoja hankinnoissaan. Yhtenä murheenkryyninä ovat kosmetiikassa käytettävät pienet muovirakeet, eli mikrohelmet.

Mikrohelmiä on muun muassa hammastahnassa, kuorintavoiteissa ja suihkugeeleissä. Muoviset mikrohelmet huuhdellaan viemäristä alas, jonka jälkeen ne päätyvät vesistöihin. Muovijäte vahingoittaa eliöiden hyvinvointia ja ekosysteemiä.

Yhdistynyt kuningaskunta on asettanut lain, joka kieltää mikrohelmiä sisältävien tuotteiden valmistamisen. Kielto estää miljardien muovihelmien päätymisen meriin, Independent uutisoi.

Britannia on ryhtynyt koviin toimiin ympäristöongelmia hillitäkseen. Maassa aloitetaan muun muassa kertakäyttöastioiden verotus, jossa esimerkiksi take away -kahvin kertakäyttökuppiin ostava joutuu maksamaan 25 penniä ylimääräistä. Maa asetti kauppojen muovipussit maksullisiksi muutama vuosi sitten. Mikrohelmet pystytään korvaamaan helposti ekologisemmilla vaihtoehdoilla.

Luonnossa heikosti hajoavaa muovijätettä yritetään vähentää aktiivisesti ympäri maailmaa. Teot eivät kuitenkaan nykyisellään riitä, sillä noin kymmenen prosenttia vuodessa tuotettavasta 90 miljardista kilosta muovijätettä päätyy maailman meriin. Ihmiset voivat kierrättää muovi ja valita kestävämpiä tai ekologisempia vaihtoehtoja esimerkiksi ruokaostostensa yhteydessä.