Tutkija: Tässä kaksi tärkeintä asiaa ensivaikutelmassa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ensivaikutelma tehdään vain kerran. Ensivaikutelmalla onkin siten äärimmäisen suuri merkitys esimerkiksi parisuhteen, ystävyyden tai työsopimuksen muodostumisessa. Ensivaikutelmia tutkinut Harvardin kauppakorkeakoulun professori Amy Cuddy sanoo, että kaksi asiaa vaikuttaa eniten ensivaikutelmaan – eikä se ole ulkonäkö.

Ihmisen olemus voi kertoa paljon ensivaikutelmaa antaessa. Amy Cuddy on tutkinut ensivaikutelmia ja niihin liittyviä kokemuksia 15 vuoden ajan. Hänen mukaansa kaksi tekijää nousee ylivoimaisesti tärkeimmiksi asioiksi, kun ihminen muodostaa toisesta henkilöstä mielipiteen ensivaikutelmaa tehdessään. Nämä ovat:

– Voinko luottaa tähän henkilöön?

– Voinko kunnioittaa tätä henkilöä?

Parhaimman ensivaikutelman tekee ihminen, joka osoittaa olevansa sekä luottamuksen että kunnioituksen arvoinen. Etenkin työmaailmassa saatetaan luulla, että työkokemus on merkittävin tekijä ja siksi monet ihmiset yrittävät todistaa ensivaikutelmaa tehdessä olevansa fiksu ja lahjakas. Todellisuudessa ihmisen lämminhenkinen vastaanottavuus ja luotettavuus ovat usein tärkeämpiä tekijöitä.

Syy löytyy biologiasta, koska kukaan ei halua rinnalleen petturia. Independent-lehden julkaiseman artikkelin mukaan osaamistakin tullaan arvostamaan, mutta vasta sitten, kun luottamus on luotu. Mikäli tuo itseään liikaa esille ensivaikutelmaa tehdessään, voi suhde epäonnistua jo alkumetreillä. Työsuhteen luomisessa on erityisen tärkeää, että henkilö herättää lämpimän tunteen sekä ihailua, on luotettava ja vahva, eivätkä hänen vahvuutensa ole uhkia vaan kykyjä, joita voidaan hyödyntää luottamussuhteen syntymisen jälkeen.