Näistä herkuista eniten ilmavaivoja – älä pidättele pierua

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiset piereskelevät eniten nukkuessaan. On normaalia, että kehoon kertyy kaasua, jota päästetään ulos takapuolen kautta. Osa ruoka-aineista aiheuttaa kuitenkin pieruja muita enemmän. Toisin sanoen pierujen avulla pystyy määrittelemään eri ruokavalioiden sopivuuden itselleen, mutta liiallinen piereskeleminen on aina merkki suoliston jonkinlaisesta häiriöstä, kuten allergiasta.

Kuitupitoiset ruoat aiheuttavat usein eniten ilmavaivoja. Parsakaali, kukkakaali, maa-artisokka ja muut kaalit ovat terveellistä ravintoa, mutta saattavat aiheuttaa ainakin epäsäännöllisesti nautittuna runsaasti kaasua suolistoon. Sama pätee kokojyväleipään ja kaurahiutaleisiin. Kaasujen muodostumista voi kuitenkin hillitä juomalla tarpeeksi nestettä.

Myös maitotuotteet aiheuttavat herkästi ilmavaivoja, kuten maito, juusto ja jugurtti. On tutkittu, että 65 prosenttia ihmisistä kokee vanhempana maitotuotteiden ruoansulatuksen olevan ongelmallista, vaikka kyse ei olisi laktoosi-intoleranssista tai maitoallergiasta. Myös kehon rakastamat hedelmät, kuten fruktoosipitoiset omenat, banaanit ja persikat voivat pierettää syöjäänsä.

Kaikki papuja syöneet tietävät, että maittavan aterian jälkeen voi melkeinpä laulaa takapuolen kautta. Myös hiilihapolliset juomat ja keinotekoisella makeutusaineella tai ksylitolilla kyllästetyt syötävät panevat peräsuoleen kaasua. Pierujen pidätteleminen voi vahingoittaa suolistoa, joten ilma on päästettävä pihalle Men’s Health muistuttaa.