Tutkimus vahvisti: ”Ihminen lihoo talvella helpommin”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa on totuttu kulkemaan lähes puolet vuodesta pimeässä. Vaikka päivä pitenee pallonpuoliskollamme jatkuvasti, on suurin osa vuorokaudesta edelleen pimeää. Tällä on vaikutusta myös ihmisen elopainoon.

Kanadalaisessa Albertan yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan auringonvalon puute aiheuttaa muutoksia rasvasoluissa. Keho pyrkii varastoimaan talvikuukausina enemmän rasvaa, ja siksi esimerkiksi laihduttaminen voi tuntua hankalalta. Tutkimusten mukaan ihon alla olevat rasvasolut reagoivat valoon ja mitä enemmän ne saavat kirkasta valoa, sitä vähemmän ne varastoivat rasvaa.

Ihmiset voivat olla talvikuukausina vähemmän aktiivisia ja syövät enemmän raskaita aterioita, mikä niin ikään näkyy vartaloon kertyvänä rasvana. Kehoa ei voi saada laihemmaksi käristämällä ihoa auringossa, mutta valoa kannattaa hyödyntää omassa hyvinvoinnissa siten, että käy valoisan aikana ulkona kävelyllä vähintään kerran päivässä.