Näin pääset eroon huonoista syömä- ja juomatavoista – korvaa terveellisillä vaihtoehdoilla

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Iltasyöpöttely, limonadin litkiminen tai viikonloppuisin tapahtuva alkoholin nauttiminen voivat estää elämäntapamuutoksen onnistumisen. Olipa kyseessä suolaiset, rasvaiset tai sokeriset herkut, ei niitä tulisi nauttia päivittäin.

Sokeririippuvuus ei ole leikin asia. Sokeri vaikuttaa aivoihin heroiinin tavoin ja sen nauttimisesta on vaikea päästä eroon ilman määrätietoista omistautumista. Suolaiset naposteltavat kuten sipsit eivät ole sen parempia, sillä ne voivat kohottaa stressihormonin tasoa elimistössä, vaikkakin antavat hetkellisesti hyvän olon tunteen. Paheet voi lopettaa myös pikkuhiljaa ilman, että niitä tarvitsee kieltää kertalaakista.

Mikäli ei yksinkertaisesti pysty olemaan ilman perunalastuja tai muita suolaisia naposteltavia, kannattaa ensin isot jättisäkit vaihtaa pienempiin minipusseihin. Sen jälkeen sipsit voi vaihtaa terveellisempiin vaihtoehtoihin, kuten juureslastuihin. Lopulta rasvaisten naposteltavien tilalla voi nauttia muita suussa rouskuvia ruoka-aineita, kuten porkkanoita.

Limonadipullon sijaan voi ostaa tölkin kerrallaan. Lopulta sokeriversion voi vaihtaa vissyyn tai hedelmillä maustettuun veteen. Alkoholin suositusraja on kaksi annosta per päivä. After work -juomien sijaan voi nauttia lasillisen punaviiniä kotisohvalla päivän päätteeksi. Alkoholin nauttimisen voi myös säästää kokonaan juhla- ja erityistilanteisiin, eikä sen tarvitse olla tärkeässä asemassa elämässä.

Mikäli juo kahvinsa sokerin kera tai jonkinlaisena valmissekoituksena, kannattaa opetella terveellisempi tapa kofeiinin nauttimiseen. Valmissekoitusten sijaan kannattaa juoda rehellistä kahvia kerman kanssa. Keinotekoiset makeutusaineet, rasvattomat maidot ja sokeri voivat tehdä juomasta ainoastaan epäterveellisemmän. Tuoreen kahvin lisäksi voi opetella nauttimaan erilaisia teelajikkeita.

Lähde: Men’s Health