Poliisi julkaisi somen säännöt – nämä pitäisi jokaisen osata

Viihdeuutiset · Stara.fi

Sosiaalinen media on muodostunut viime vuosina paitsi nopeaksi tiedon jakamisen välineeksi myös kuplien ja riitojen synnyttäjäksi ja valeuutisten levittämisen alustaksi. Nyt Helsingin poliisilaitos on päättänyt julkaista verkossa sosiaalisen median pelisäännöt, joita tulee noudattaa poliisin somesivuilla.

– Poliisi haluaa lisätä vuorovaikutusta verkossa. Muista kuitenkin hyvät tavat. Julkaisut, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvän tavan vastaisia, voidaan poistaa, Helsingin poliisilaitos kirjoittaa.

Samat pelisäännöt ja hyvät tavat pätevät kuitenkin poliisin sivujen lisäksi myös kaikilla muillakin sosiaalisen median sivuilla. Poliisin mukaan sen somesivut on tarkoitettu poliisi-aiheisiin kysymyksiin ja kommentteihin, ja niissä kiellettyjä aiheita ovat seuraavat.

– Muiden keskustelijoiden haukkuminen, kiroilu, rasismi

– Rikokseen yllyttäminen

– Henkilöihin, organisaatioihin, maihin tai kansoihin kohdistuvat vihaviestit

– Tuotteiden ja palveluiden mainonta ja markkinointi

– Uskonnolliset ja poliittiset kannanotot

Luonnollisesti näiden sääntöjen lisäksi myös kaikenlaiset laittomuudet ovat kiellettyjä. Verkossa käytävissä keskusteluissa syyllistytään usein muun muassa kunnianloukkauksiin. Monet tällaisiin rikkomuksiin syyllistyneet eivät itse ole alunperin edes ymmärtäneet someraivonsa juridisia seurauksia.