Sähköautot yleistyvät liikenteessä – teihin asennetaan langaton lataus

Autot Digi · Terhi Piiroinen

Israelissa on aloitettu sähköbussien liikennöimiseen liittyvä hanke, jossa teihin asennetaan langattomasti sähköajoneuvoja lataavia elektromagneetteja. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sähköllä kulkevat ajoneuvot latautuvat ajon aikana.

Israelin hallitus on aloittanut yhteistyön ElectRoad -nimisen yhtiön kanssa. Tarkoituksena on korvata julkisen liikenteen bussit sähkömoottoreilla varustetuilla versioilla. Hankkeen osana testataan uudenlaista tieteknologiaa, jossa tiehen asennetaan langattoman latauksen mahdollistavia sähkömagneetteja.

Lataavia teitä testataan aluksi vain Eilatin kaupungin ja Ramonin kansainvälisen lentokentän välillä, joka on 11 kilometriä pitkä. Sähköbussien avulla voidaan vähentää päästöjä. Tekniikka vaatii kuitenkin lisätestausta, eikä sähkömagneettisia teitä ole käytetty aiemmin kaupunkikäytössä.

Toisaalta sähköajoneuvojen akkujen käyttöikä pitenee jatkuvasti, eikä langattomilla latausominaisuuksilla varustettuja teitä välttämättä tarvitse latauspistokkeiden lisäksi, Futurim-julkaisu huomioi.