Aikaeroväsymystä voi hoitaa ruoalla – tässä tärkeät neuvot

Matkailu · Terhi Piiroinen

Aikaeroväsymys voi verottaa pahimmillaan matkapäivien iloa, kun sisäinen kello elää kotimaan aikaa ja matkakohteessa on täysin päinvastainen rytmi. Ruoka- ja juomavalinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa aikaerosta johtuvaan rasitukseen ja sen hillitsemiseen.

Ravintoasiantuntija Ryan Maciel on antanut ruokavinkkinsä aikaeroväsymyksen taltuttamiseksi Conde Nast Travelerin lukijoille. Kaikki lentokoneella matkustaneet varmasti tietävät, että matkaa ennen ja sen aikana kannattaa nauttia riittävästi vettä. Kahvin nauttimista kannattaa pohtia.

Mikäli kohdemaahan laskeutuu ennen puolta päivää, voi kahvia nauttia. Jos matkakohteen kello on kuitenkin perille saapumisen aikaan yli puolen päivän, kannattaa kahvikupponen jättää seuraavaan aamuun. Kofeiini saattaa sekoittaa sisäistä kelloa entisestään. Kahvin sijaan kannattaa nauttia kofeiinitonta teetä ennen nukkumaanmenoa.

Lentokoneen ilmasto kuivattaa elimistöä. Nesteytystä voi hoitaa marjojen ja mehukkaiden hedelmien avulla. Päivälliseksi kannattaa nauttia väsymystä aiheuttavia hiilihydraatteja, kuten pastaa, riisiä tai perunoita.

Illalla kannattaa myös syödä kirsikoita tai banaania, koska niissä olevat hivenaineet auttavat unen saamisessa ja siten uuteen rytmiin pääsemisessä. Ennen lentoa sen sijaan kannattaa syödä mahdollisimman terveellisesti esimerkiksi kasviksia ja kalaa.