Julkkisvalmentaja laihdutuksesta: ”Tämä on ruokaa ja liikuntaa tärkeämpää”

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kuntoilukauden ollessa kuumimmillaan yleispätevänä sääntönä laihduttajille on se, että ihmisten tulisi kuluttaa enemmän kaloreita kuin syövät. Parhaimmillaan säännöllinen kuntoileminen ja ruokavalion parantaminen voivat johtaa kokonaisvaltaisesti terveellisempään elämänmuutokseen.

Kuntovalmentaja Bob Harper nostaa kuitenkin yhden asian kaikkein tärkeimmäksi laihduttajien elämässä. Suurin pudottaja -ohjelmasta tuttu Bob Harper sai viime vuonna sydänkohtauksen ja makasi kaksi päivää tajuttomana sairaalassa.

Mies ymmärsi pian, että elämässä on tärkeintä kiinnittää huomiota yleiseen hyvinvointiin. Hän suosii sydänystävällistä Välimeren ravintoa ja maltillista kuntoilemista. Kaikkein tärkeimpänä tekijänä ihmisen hyvinvoinnin kannalta hän pitää stressinhallintakykyä.

Bob Harperin mukaan ihmisen tulisi ensimmäisenä poistaa ylimääräinen stressi elämästään, ennen kuin alkaa kiinnittää huomiota muihin elämän hyvinvointia edistäviin tekijöihin, kuten ruokavalioon ja liikuntatottumuksiin. Stressitön ihminen on onnellisempi ja pystyy siten todennäköisesti myös pitämään itsestään parempaa huolta.

– Kun hallitsee oman stressitasonsa, pystyy myös tekemään terveellisempiä valintoja elämässään. Tällöin ihminen pitää parempaa huolta itsestään nukkumalla tarpeeksi ja liikkumalla enemmän, Harper sanoi Popsugar-julkaisulle.

Kuntovalmentajan ohjeet mukailevat lukuisia tutkimustuloksia, joiden mukaan alhaisemman stressitason omaavat ihmiset laihtuvat muita nopeammin. He myös nukkuivat keskimäärin 6-8 tuntia yössä, mikä edistää hyvinvointia entisestään. Univaje on usein yhdistetty epäterveelliseen ruokavalioon, sillä kehon hormonit voivat vaikuttaa näläntunteeseen eri tavalla väsyneenä ja pirteänä.