Muista nämä päiväunisäännöt – liian pitkät nokoset terveysriski

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Vuorotyössä olevat ihmiset ja pienten lasten vanhemmat ovat mestareita hyödyntämään pienetkin tauot päiväunien ottamista varten. Huonosti nukuttuja yöunia voi paikata pienillä torkuilla, mutta liian pitkät nokkaunet sekoittavat kehon rytmiä ja tasapainoa liikaa.

Men’s Healthin uniasiantuntija Chris Winter on nyt listannut virheitä, mitä ihmiset tekevät päiväunia ottaessaan.

Nokosille kannattaa varata joko 20 minuuttia tai puolitoista tuntia, riippuen omasta kyvystä vaipua REM-uneen. Aivot voi opettaa tietyn pituisten päiväunien ottamiseen, jotta nukahtaa nopeammin ja herää virkeämpänä. Liian pitkät unet tekevät olosta sumuisen.

Päiväunille ei myöskään kannata käydä liian nopeasti yöunilta heräämisen jälkeen. Ihmisen tulisi nauttia heräämisen jälkeen valosta ja liikkumisesta pitääkseen luonnollisen päivärytminsä vireessä. Myös epäsäännöllisiin aikoihin torkkuminen saattaa vaikuttaa unirytmiin tuhoisasti. Aikuisten päiväunet on parasta suorittaa joka päivä samaan kellonaikaan – aivan lasten tavoin.