Tutkija: Ihminen aavistaa oman kuolinhetkensä – moni haluaa olla silloin yksin

Ohhoh! · Annukka Heikkilä

Sosiaalinen kanssakäyminen ja laaja ystäväpiiri edesauttavat ihmisen fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Yksinäisyys on terveydelle jopa päihteitä vaarallisempaa, mutta erään tutkijan mukaan osa ihmisistä haluaa kuitenkin kuolla yksin.

Nottinghamin yliopiston tutkija Glenys Caswell kertoi Daily Mail -sivustolle, että osa vanhuuteen tai sairauksiin kuolemassa olevista ihmisistä haluaisi mielummin olla yksin kuin läheistensä ympäröimänä silloin kun he ovat kuolemassa. Caswellin mukaan ihmiset tietävät milloin he ovat kuolemassa ja yrittävät ajoittaa kuolinhetkensä sellaiseen ajankohtaan kun huoneessa ei enää ole muita.

Caswellin mukaan ihmiset pystyvät jonkin verran vaikuttamaan omaan kuolemishetkeensä. Ihmiset voivat pitää elämästään kiinni juuri sen verran, että he saavat olla yksin. Hoitajat ovat huomanneet, että useat saattohoidossa olevat vanhukset kuolevat usein juuri silloin kun viimeinenkin läheinen on poistunut huoneesta. Hyvästien jälkeen moni haluaa olla yksin ja kohdata kuolemansa ilman, että kukaan istuu vieressä.