Skandaali USA:ssa – poliisit lavastaneet ampumiaan uhreja leikkiaseilla

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi tappoi ampumalla lähes tuhat ihmistä viime vuonna Yhdysvalloissa. Baltimoressa aloitettiin viime viikolla oikeudenkäynti, jonka mukaan poliisit ovat kantaneet mukanaan leikkiaseita lavastaakseen vahingossa ampumiaan uhreja. Syytettynä on kahdeksan Baltimoren erikoisjoukkoihin kuuluvaa poliisia.

Baltimore Sunin mukaan osa poliiseista on tunnustanut kantaneensa mukanaan leikkiaseita ja kuulapyssyjä, joiden avulla on voitu lavastaa poliisien vahinkoluoteihin menehtyneitä uhreja.

Aitoa aseita muistuttavien jäljennösten omistaminen on tunnustettu, mutta vielä ei ole todistettu, onko taktiikkaa käytetty tositilanteessa. Skandaali tuli ilmi, kun viime vuonna pidätetyn poliisin hallusta löydettiin tekoase.

Lisäksi tutkinnassa on tullut ilmi muita poliisivoimien harjoittamia väärinkäytöksiä. Baltimoren erikoisyksikön tehtävänä on ollut takavarikoida laittomia aseita kaduilta, mutta tiimi on käyttänyt valtaansa hyödyksi ryöstämällä epäiltyjä ja viattomia ihmisiä. Yksikössä työskennelleet viranomaiset ovat myös tehneet kotietsintöjä ilman asianmukaista lupaa ja myyneet takavarikoituja huumeita eteenpäin. Syytelista on pitkä Baltimoren poliisin korruptioskandaalissa.

Vice raportoi, että leikkiaseiden hyödyntäminen nostaa suuren varjon Yhdysvaltojen poliisivoimien yläpuolelle. Tuoreessa muistissa on 12-vuotiaan Tamir Ricen kuolema vuodelta 2014, ja 13-vuotiaan kuolema, jossa poliisi ampui lapseen kaksi luotia vuonna 2016.

Molempien uhrien kädestä oli löydetty lasten leikkipyssy. Raporttien mukaan yhteensä 86 leikkiasetta kantanutta ihmistä on kuollut poliisien luoteihin vuosien 2015 ja 2016 aikana. Washington Postin mukaan Yhdysvaltojen poliisi tappoi viime vuonna yhteensä 987 ihmistä. Baltimoren tapauksessa syytettynä olleiden poliisien entiset työparit ovat todistaneet heitä vastaan.