Stara käsiase

Matkailu

USA:n lentokentiltä takavarikoitu ennätysmäärä aseita – suurin osa ladattuna!

Yhdysvaltalaisilla lentokentillä on takavarikoitu viime vuonna yhteensä 3.391 tuliasetta matkustajien käsimatkatavaroista. Aseiden määrä oli peräti 28 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Eniten aseita takavarikoitiin Atlantan Hartsfield-Jacksonin kansainväliseltä lentokentältä.

Yhdysvaltojen lentokenttätarkastajat ovat julkaisseet tilastonsa vuodelta 2016. He tekivät yli kaksi miljoonaa turvatarkastusta päivittäin. Matkustajien käsimatkatavaroista löytyi päivittäin keskimäärin yhdeksän asetta, TSA tiedottaa.

Huolestuttavammaksi asian tekee se, ett’ 83 prosenttia aseista oli ollut ladattuina. Atlantan lentokentän jälkeen toiseksi eniten aseita löydettiin Dallas-Fort Worthin kansainväliseltä lentokentältä ja kolmanneksi eniten Beorge Bush Intercontinental Airportilta Houstonista.

Suomessa turvatarkastusta koskevista määräyksistä vastaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, joka on myös kansallinen turvatarkastuksia valvova viranomainen. Trafin sivuilta saat taustatietoa turvatarkastuksista.

Ohhoh!

Aseiden säilytys kodeissa retuperällä – traaginen tilasto Yhdysvalloista

Tänä vuonna on uutisoitu moneen otteeseen siitä, miten Yhdysvalloissa yhä useammassa ampumistapauksessa ampujana on ollut lapsi tai jopa taapero. Yhdysvalloissa aseita säilytetään kotona yhä harvemmin lukituissa kaapeissa, minkä vuoksi pienet lapset saavat vaaralliset tuliaseet käsiinsä ja alkavat tutkimaan niitä kohtalokkain seurauksin.

Washington Post -lehti uutisoi, että tämän vuoden aikana on nähty hurjaa nousua ampumistapauksissa, joissa taapero on ollut aseen käyttäjänä. Viime vuonna tähän aikaan taaperoiden toimesta sattuneita ampumistapauksia oli ollut Yhdysvalloissa 18 kun niitä tänä vuonna on jo 23.

23 tapauksessa lapset yhdestä kolmeen ikävuoteen ovat löytäneet ladatun aseen ja ampuneet sillä vahingossa joko itseään tai toista perheenjäsentä. Suurin osa tapauksista on sijoittunut Georgiaan, Teksasiin ja Missouriin, joissa käsiaseet ovat yleistyneet eikä niitä piilotella enää kotona niin turvallisiin paikkoihin kuin aiemmin.

Viihdeuutiset

Kännykäksi naamioitu käsiase kehitettiin

Aseisiin ja aselakeihin liittyvät kysymykset jakavat kansaa tiukasti kahtia Yhdysvalloissa. Nyt kekskustelua on herättänyt käsiase, jonka saa helposti naamioitua jokapäiväiseksi, mukana kulkevaksi esineeksi – tässä tapauksessa älypuhelimeksi.

Minnesotan osavaltiosta kotoisin olevan Kirk Kjellbergin Ideal Conceal Pistol -ase muuttuu käden käänteessä älypuhelimen näköiseksi. Kyseessä on kaksipiippuinen 380 kaliiperin derringer-tyylinen pistooli, johon mahtuu kerralla kaksi luotia.

Kirk Kjellberg halusi luoda aseen, joka olisi helppo piilottaa. Idea tuli hänelle, kun hän keräsi puoleensa ei-toivottua huomiota ravintolassa piilotetun aseensa ansiosta.

– Lapsi näki minut ravintolassa ja sanoi kovaäänisesti, ”äiti, äiti, tuolla miehellä on ase!”, minkä jälkeen koko ravintola tuijotti minua, Kirk Kjellberg avautuu NBC News -uutissivustolle.

Ideal Conceal -ase on herättänyt runsaasti keskustelua. Monet pelkäävät, että älypuhelimeksi naamioitava käsiase on liian helppoa kantaa mukanaan esimerkiksi lentokoneeseen. Kjellberg kuitenkin väittää, ettei tämä ole mahdollista.

– Kun valaiset aseen röntgenin läpi, huomaat sen sisältävän piipun, liipaisimen ja iskuvasaran – kaikkea, mitä muissakin käsiaseissa on. Siinä on niin paljon metallia, ettei se voi mennä läpi metallinpaljastimesta huomaamatta, Kirk Kjellberg vakuuttaa.