Tutkimus vahvisti: Sähkötupakat aiheuttavat syöpää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

New Yorkin lääketieteellisessä yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan sähkötupakan käyttäminen aiheuttaa DNA-ketjujen tuhoutumista keuhkoissa, virtsarakossa ja sydämessä. Sähkötupakan vaikutuksia tutkittiin laboratoriohiirillä.

Tutkijat altistivat hiiret sähkötupakan kymmenen milligrammaa yhtä millilitraa kohden olevalle höyrylle yhteensä kolme tuntia päivittäin ja viitenä päivänä viikossa. Koejakso kesti 12 viikkoa. Hiirien hengittämä sähkötupakan höyry vastasi yhtä nikotiinipitoista höyryä kuin mitä ihmiset hengittävät keskimäärin sähkötupakkaa, PNAS-sivustolla julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkijoiden mukaan nikotiinihöyry aiheutti hiirille DNA:n tuhoutumista, ja tulokset ovat suoraan verrannollisia ihmisten elimistöissä tapahtuviin muutoksiin. Vaikka tutkimus vaatii lisäselvityksiä, oli tutkimusryhmä yhtämielinen siitä, että sähkötupakassa olevat nitrosamiinit altistavat syövälle. Sähkötupakan pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä ja syövän kehittyminen on hidas prosessi, joka voi kestää vuosia.