Heräiletkö öisin ilman syytä? Tässä voi olla syy

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Toisinaan ihmisten uni voi olla katkonaista. Osa heräilee yöllä juomaan, syömään tai vessakäyntiä varten, mutta toisinaan ihmiset heräävät ilman minkäänlaista selitystä. Nyt uniasiantuntija selitti mistä asia voi johtua.

Uniasiantuntija Neil Stanleyn mukaan öinen herääminen voi johtua monien kohdalla yksinkertaisesti unen eri vaiheista. Stanley kertoi Good Housekeeping -sivustolle, että ihminen vaipuu kohti unen syvintä vaihetta heti kun hän nukahtaa. Syvä uni kestää yleensä kahdesta kolmeen tuntiin. Tämän jälkeen ihmiset ovat kevyemmässä REM-unessa.

REM-uni on kevyempää kuin syvä uni ja toimii 90 minuutin sykleissä. Tällöin pienikin valon pilkahdus, ulkoa tuleva ääni tai kumppanin liikkuminen voivat herättää nukkujan keskellä yötä. Aamuyöllä herääminen ei yleensä pilaa unenlaatua, koska syvä uni on jo nukuttu läpi. Tämä edellyttää tietysti sitä, että henkilö onnistuu nukahtamaan nopeasti uudestaan.