Falcon Heavy -jättiraketin keskiosa tuhoutui laskeutumisessa: ”We lost the center core”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme hetki sitten kuinka yksityisen SpaceX-yrityksen maailman suurin raketti Falcon Heavy onnistui kuljettamaan hyötykuorman avaruuteen. Operaatio sujui lähes loppuun saakka täydellisesti, sillä kaksi sivurakettia laskeutuivat tyylikkäästi vierekkäin takaisin maahan.

SpaceX-raketit palasivat maahan tyylikkäästi vierekkäin
SpaceX

Sen sijaan suorassa lähetys merellä kelluneelta laskeutumisalustalta katkesi oudosti ja suoran lähetyksen selostajat hämmentyivät hekin hetkeksi. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa pohtivat parhaillaan mitä maahan palaavalle keskiosalle tapahtui, mutta nyt se on mitä ilmeisimmin selvinnyt.

SpaceX ei ole lausunut asiasta vielä mitään virallista ja yhtiön vahvistusta tapahtuneelle odotetaan vielä, mutta muiden lähteiden tietojen mukaan keskiosa tuhoutui epäonnistuneessa laskeutumisessa. Suorassa lähetyksessä nähtiin kuvaa laskeutumisalustalta, joka muuttui kuitenkin hetkessä savun täyttämäksi selvästi äkillisemmin kuin kahdessa onnistuneessa laskeutumisessa.

SpaceX

Verkossa on julkaistu äänitallenne SpaceX:n operaation valvomosta, ja siinä kuullaan kahden ensimmäisen raketin laskeutumisen aikaansaamaa juhlintaa. Pian juhlinta kuitenkin keskeytyy, kun radiosta kuuluu lyhyt ja ytimekäs raportti ”We lost the center core”.

Takaiskusta huolimatta varsinainen hyötykuorma, eli punainen Tesla Roadster -urheiluauto, on parhaillaan suunnitellusti matkalla kohti kiertorataansa Auringon ympäri.

SpaceX
SpaceX, Teslan kiertorata avaruudessa

SpaceX ilmoitti jo aiemmin, että sen tavoitteena on auttaa ihmiskuntaa muuttamaan muille planeetoille. Tavoitetta varten se päätti kehittää maailman ensimmäisen raketin, joka voi laskeutua ehjänä takaisin maahan ja jota voidaan siten käyttää myös uudelleen. Alkuvaiheen vaikeuksien jälkeen raketit saatiin lopulta toimimaan ja laskeutumaan onnistuneesti maahan. Raketti säästää merkittävästi kuluja myös esimerkiksi avaruusasemalle suuntautuvissa kuljetuksissa.