Tequila uhkaa loppua! Agaaven hinta noussut kuusinkertaiseksi

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tequila on niin rakastettu kuin vihattukin väkevä alkoholijuoma erilaisissa juhlatilateissa erityisesti sen nopean päihdyttävän vaikutuksen ansiosta. Juoman ystäviä saattaa kuitenkin pian uhata tequilapula.

Syynä uhkaavalle tequilapulalle on juoman valmistuksessa käytettävien tequila-agaave -kasvien väheneminen. Sen vuoksi osa valmistajista on joutunut käyttämään nuoria kasveja, jotka tuottavat juomaa vähemmän. Agaaven hinta on noussut viimeisten kahden vuoden aikana peräti kuusinkertaisesti.

Viljelijät ovat yrittäneet korjata ongelmaa istuttamalla lisää agaaveja. He eivät silti ole pystyneet vastaamaan valtavalla vauhdilla kasvaneeseen kysyntään. Nyt kasvattajat ja asiantuntijat varoittavat tequilan tuotannon saattavan ajautua lähivuosina vakavaan kriisiin.

Vielä vuonna 2016 kilo agaavekasvia maksoi 3,85 pesoa. Nykyään hinta on jopa 22 pesoa. Puhtaan tequilan maahantuonti Yhdysvaltoihin on lisääntynyt Reuters-uutistoimiston mukaan viimeisen vuosikymmenen aikana 198 prosentilla.