Rikollisuus romahti Hollannissa – vankiloita joudutaan sulkemaan

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Hollannissa on jouduttu lopettamaan vankilatoimintaa, koska maassa ei riitä tarpeeksi rikollisia täyttämään hollantilaisia rangaistuslaitoksia. Maassa suljettiin vuonna 2013 yhteensä 19 vankilaa, ja tänä vuonna toimintansa lopettaa viisi vankilaa lisää.

Maassa on otettu käyttöön toisenlaisia rangaistusmenetelmiä rikollisten pitämiseksi osana yhteiskuntaa. Independent-lehti uutisoi, että hollantilaisiin vankiloihin on tuotu Norjasta saakka vankeja, jotta niiden toimintaa olisi voitu jatkaa kannattavana.

Vankiloiden sulkeminen tarkoittaa työpaikkojen menetystä yhteensä 2.000 ihmisille. Heistä 700 sijoitetaan muihin lainvalvontaan liittyviin työtehtäviin. Harvaan täytettyjen vankiloiden ylläpitokustannukset tulivat liian kalliiksi, ja nyt kiinteistöjä muutetaan esimerkiksi hotelleiksi.

Maan rikollistilastot ovat ennätyksellisen alhaisia. Hollannissa on tiettävästi rento huumelainsäädäntö, rikollisten keskittyminen kuntoutukseen osana rangaistusta ja sähköinen nilkkaan asennettava seurantajärjestelmä. Rikolliset voivat osallistua paremmin yhteiskunnan toimintaan ja käydä töissä, mikä on vastakohta perinteiselle vangitsemiselle.

Vangit ja vankilat tulevat yhteiskunnalle kalliiksi, joten Hollannin mallissa rikollisista tehdään yhteiskunnalle tuottavia. Maassa panostetaan sosiaalipalveluihin ja riippuvuuksien hoitamiseen. Hollannin 17 miljoonasta asukkaasta vain 11.600 ihmistä on vankilassa.