Saksanpähkinät hillitsevät herkuttelua – alle 50 grammaa päivässä riittää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ravintotietoiset ihmiset ovat hehkuttaneet saksanpähkinöiden erinomaisuutta jo vuosia. Yksi saksanpähkinöiden parhaimmista puolista on niiden runsas omega-3 -rasvahappopitoisuus. Nyt pähkinöillä on todettu vaikutuksia myös epäterveelliseen ruokaan liittyvien mielihalujen hillitsemisessä.

Diabetes, Obesity and Metabolism -julkaisussa on esitelty tutkimus, jonka mukaan saksanpähkinät lieventävät roskaruokaan ja herkkuihin liittyviä mielihaluja. Tutkijat antoivat kymmenelle liikalihavalle aikuiselle saksanpähkinöitä sisältänyttä smoothieta viiden päivän ajan. Jokaisessa annoksessa oli 48 grammaa saksanpähkinöitä. Toisella testijaksolla he antoivat osallistujille samoilla ravintoarvoilla tehdyn smoothien, mutta ilman saksanpähkinöitä.

Saksanpähkinöitä sisältänyttä smoothieta syöneet aikuiset tunsivat vähemmän näläntunnetta. Niitä onkin pidetty parhaimpina naposteltavina ylipainoisille. Tutkijat halusivat viedä testin pidemmälle skannaamalla osallistujien aivoja magneettikuvauksen avulla. Testihenkilöille näytettiin kuvia roskaruoasta.

Tutkijat huomasivat vähemmän aktiviteettia mielihaluja ja nälkää kontrolloivissa aivojen osissa, kun osallistujat olivat nauttineet saksanpähkinöitä sisältävän smoothien. Seuraavaksi tutkijat selvittävät ihanteellisen annoksen saksanpähkinöille, jotta roskaruokaan ja herkutteluun liittyvät mielihalut vähenisivät yhtä tehokkaasti tai jopa entistäkin enemmän.