Aamuvirkut muita terveempiä – yksinkertainen syy selvisi!

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Useat eri analyysit ovat todistaneet, että aikaisin aamulla heräävien ihmisten elämänlaatu on parempi kuin niiden, jotka viettävät aikaansa vällyjen välissä pitkälle puoleen päivään saakka – tai jopa sen yli. Elimistön sisäistä kelloa on mahdollista rytmittää uudelleen rutiinien muuttamisen avulla.

Men’s Healthin mukaan aikaisin aamulla heräävät ihmiset syövät terveellisen aamupalan, joka saa ruoansulatuselimistön toimimaan heti päivän ensimmäisistä tunneista lähtien. Terveellinen ja proteiinipitoinen aamupala tuottaa elimistöön dopamiinia, mikä puolestaan alentaa stressihormonin tasoa. Aamut sopivat myös erinomaisesti cardio-tyyliseen harjoitteluun tai treenaamiseen, koska elimistö tuottaa otollisia hormoneja rasvan polttamiseen.

Kun herää aamulla aikaisin, tuntuvat päivät pidemmiltä yksinkertaisesti siksi, että ehtii nauttia enemmän valoisasta ajasta. Luonnonvalolla on tärkeä tehtävä ihmisen sisäisen kellon säätelemisessä, ja mikäli haluaa muuttaa rytmiä varhaisemmaksi, kannattaa aamu aloittaa lenkillä ulkoilmassa. Tilastojen mukaan enemmän valosta nauttivilla ihmisillä on muita pienempi painoindeksi. Kun rytmi ja rutiinit ovat kunnossa, nukahtaa ihminen illalla paremmin pimeän tullen kuin luonnostaan.

Tutkimusten mukaan aamuvirkut osaavat priorisoida elämäänsä muita paremmin. Tämä puolestaan vaikuttaa heidän työn jälkeensä ja tuottavuuteen. On olemassa tilastoja, joiden mukaan aamuvirkut menestyvät paremmin urallaan. Kun unirytmi on kunnossa, on ihminen myös kokonaisvaltaisesti onnellisempi. Vinksahtaneet unirytmit ovat yhteydessä masennukseen, etenkin, jos ihminen valvoo paljon pimeällä.