Haluatko nukkua paremmin? Älä sorru näihin virheisiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Siinä vaiheessa, kun herätyskellon ääni saa aikaan inhoreaktion, peilistä katsoo mustilla silmänalusilla varustettu otus ja olo on enemmän tokkurainen kuin levännyt, on tullut aika panostaa hieman enemmän nukkumiseen.

Ihminen tarvitsee unta pärjätäkseen elämässään. Onnellinen ihminen tarvitsee unta sitäkin enemmän. Iltarutiinien omaksuminen on taito, jonka avulla voi opettaa elimistön nukahtamaan nopeammin. Iltarutiineihin ei kuitenkaan saa kuulua mausteista, rasvaista tai makeaa ruokaa, epäsäännöllistä ruokailurytmiä, liikaa alkoholia tai runsaasti muuta juotavaa – saati kofeiinia.

Sen sijaan iltarutiineihin on Purewow-lehden mukaan hyvä kuulua se, että menee joka ilta samaan aikaan sänkyyn, olipa arki tai viikonloppu. Univajetta ei voi korjata varastoon nukkumalla, mutta olon voi tasoittaa lepäämällä tarpeeksi monta tuntia joka yö.

Ennen nukkumaanmenoa ei kannata ottaa kuumaa suihkua tai säätää makuuhuoneen patteria liian kuumaksi. Kehon lämpötilan noustessa on hankalampi nukahtaa. Myös älylaitteet voi kieltää kokonaan makuuhuoneesta, jolloin ruutuaika pienenee ja aivot valmistautuvat paremmin yöpuulle. Aamulla ei myöskään kannata torkuttaa, sillä se tekee olosta entistäkin väsyneemmän. Hyvin nukutun yön jälkeen kaikki asiat sujuvat paremmin heräämisen ensiminuuteista alkaen.