Nettitestit vakava tietoturvauhka käyttäjilleen – Miltä näyttäisit elokuvatähtenä? Miehenä? Julkkiksena?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Verkossa on levinnyt vuosien varrella lukemattomia testejä, joilla ihmiset ovat voineet selvittää näennäisesti mielenkiintoisia seikkoja itsestään. Harva nettitesteihin osallistuva kuitenkaan ymmärtää, että monet testeistä ovat uhka yksityisyydelle ja jopa selkeitä huijauksia.

Oli kyseessä sitten henkinen ikä, unelmakumppanin löytyminen tai vaikkapa miltä näyttäisit elokuvatähtenä tai vastakkaisen sukupuolen edustajana, niin kyseessä on usein huijaus. Tällaisilla testeillä pyritään nimittäin saamaan käyttäjiltä oikeus käyttää heidän sosiaalisen median profiilejaan ja profiilien tietoja sekä myymään niitä eteenpäin.

Vaaroista tietämättömien käyttäjien myötä usein suosituiksi muodostuvissa nettitesteissä huijareille on helppo antaa jopa yhdellä klikkauksella oikeudet käyttää vaikkapa Facebookin kaverilistan tietoja. Testien tekijät jakavat usein itse testien tuloksia sosiaalisessa mediassa levittäen samalla huijareiden työkalua edelleen uusille käyttäjille.

Parhaillaan suomalaisten sosiaalisen median käyttäjien keskuudessa leviää nopeasti Nametests.com -palvelun julkaisemia testejä. Ne ovat olleet jo vuosien ajan otsikoissa yksityisyyteen liittyvien ongelmien vuoksi. Palvelun käyttöehtojen mukaan testin tekijä luovuttaa nimittäin yritykselle oikeuden myydä tietojaan, kuten kaverilistansa, eteenpäin muille yrityksille. Testiin osallistumisella voi siis olla haitallisia seurauksia sekä käyttäjälle itselleen että myös hänen Facebook-kavereilleen.