Tylsä kirja auttaa yöuniin – vain tässä asennossa

Lifestyle Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Yöunet menevät usein pilalle niin, että henkilö menee liian varhain nukkumaan. Sänkyyn tulisi kaatua aina vasta väsyneenä, mikä johtaa nukahtamiseen noin 15 minuutissa. Jos nukahtamiseen menee enemmän aikaa, ihminen turhautuu ja pahimmassa tapauksessa koko yöunet voivat tällöin olla pilalla.

Unitutkijat kertoivat Daily Mail -sivustolle, että ihmisen tulisi nousta pois sängystä jos hän ei saa unta. Hänen tulisi tehdä jotakin tylsää askaretta noin 20-30 minuuttia, minkä jälkeen hän voi mennä uudelleen sänkyyn. Jos uni ei tule vielä tällöinkään, sama kaava tulee toistaa.

Asiantuntijan mukaan toimiva keino on se, että noustessaan sängystä ihminen alkaa lukemaan jotakin tylsää kirjaa. Tylsällä kirjalla professori tarkoittaa esimerkiksi jonkin laitteen käyttöohjeita tai muuta todella tylsää ja juonetonta tekstiä. Lopulta aivot antavat periksi ja väsyvät, jolloin ihminen pystyy nukahtamaan helpommin mennessään uudelleen makuulle.