Kodin puhdistusaineiden käyttö yhtä haitallista kuin 20 tupakkaa päivässä

Terveys · Tim Isokivi

Kodin puhdistusaineiden toistuva käyttö ei ole niin turvallista, kuin monet ehkä luulevat. Tuoreen tutkimuksen mukaan puhdistussuihkeiden vaarallisuus voi olla jopa samaa luokkaa kuin runsaan tupakan polton.

Bergenin yliopiston tutkimuksessa seurattiin kuutta tuhatta ihmistä 20 vuoden aikana. Kävi ilmi, että siivoojina työskentelevien tai jatkuvasti puhdistusaineita kotonaan käyttävien keuhkot kärsivät kemikaalien vaikutuksesta yhtä pahasti kuin 20 tupakkaa päivittäin polttavien tapauksessa.

Keuhkojen toimintaa mitattiin selvittämällä, kuinka paljon ilmaa osallistujat pystyivät puhaltamaan ulos. Jatkuvasti puhdistussuihkeita käyttävät pystyivät puhaltamaan ilmaa muita vähemmän. Myös astma oli yleisempää heidän kohdallaan.

Puhdistusaineiden vahingolliset vaikutukset näkyivät huomattavasti selkeämmin naisissa kuin miehissä. Independent-lehden mukaan tutkimukseen osallistuneiden miesten määrä oli kuitenkin naisia pienempi.

Tutkijat kehottavat vähentämään puhdistavien kemikaalien käyttöä siivoamisessa. Niiden korvaajiksi suositellaan esimerkiksi mikrokuituliinoja ja vettä.