Viinilasillinen päivittäin pidentää elinikää – tutkimus vahvisti tiedon

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kalifornian yliopiston tohtori Claudia Kawas on luennoinut American Association for the Advancement of Science -tapahtumassa ylistäen viinin terveyshyötyjä. Hän on tutkinut tiiminsä kanssa vuodesta 2003 saakka syitä, miksi osa ihmisistä elää yli 90-vuotiaaksi.

Tulosten perusteella suurin tekijä pitkäikäisyydelle löytyy päivittäisistä tavoista, jotka vaikuttavat ihmisten terveyteen. Tutkimukseen osallistuneiden 1.700 ihmisen elintapojen perusteella tutkijat osoittavat, että kaksi lasia olutta, viiniä tai kahvia päivittäin juoneet ihmiset kuolevat ennenaikaisesti 18 prosentia muita vähemmän. Sama tutkimus osoitti, että ennenaikaisen kuoleman riski väheni kolme prosenttia, mikäli henkilö oli yli 70-vuotiaana lievästi ylipainoinen.

Maltillinen viinin siemaileminen oli kuitenkin yksi yhdistävä tekijä pitkään ikään ehtineiden elintavoissa. Myös harrastuksilla on suuri merkitys pitkäikäisyydelle. Noin kaksi tuntia päivässä harrastaneet vanhukset elävät 21 prosentin todennäköisyydellä muita pidempään. Toisin sanoen aktiivinen elämäntyyli ja muutama lasi viiniä voivat olla pitkäikäisyyden salaisuutena.