Nainen auringolle allerginen – tuhatkertainen riski sairastua ihosyöpään

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen Utahissa Highlandissa asuva Lizzie Tenney kärsii harvinaisesta sairaudesta, xeroderma pigmentosumista. Hänen ihonsa ei kestä ultraviolettisäteilyä, vaan palaa lähes välittömästi. Samalla ihosyöpään sairastuminen muuttuu enemmän kuin todennäköiseksi.

22-vuotiaalle Lizzie Tenneylle on tehty 43 leikkausta ihosyövän takia. Sairaus johtuu siitä, että hänen elimistönsä ei pysty korjaamaan auringossa vahingoittunutta DNA:ta. Lizzien on välteltävä auringonsäteitä kaikin mahdollisin keinoin, ja jopa kodin ikkunat on peitetty suojakalvoilla.

Ulos lähteminen on suuri operaatio, jossa jokainen kehon kohta on peitettävä huolellisesti auringonsäteilyltä. Lisäksi hänellä on mukanaan mittari, joka kertoo UV-säteilyn määrän. Vaikka sairaus on todella harvinainen, on Lizzie pystynyt kertomaan sen kanssa selviytymisestä muille ja antamaan vinkkejä tavalliseen arkeen.