Mikä treenimuoto on sinulle paras? Luonne määrittelee liikuntaasi

Fitness Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä nauttii kunnon kuntorääkistä, jossa joutuu puskemaan veren maku suussa hiki lentäen. Toiset taas suosivat ryhmäliikuntaa kevyellä otteella, kun jotkut haluavat kuntoilla yksin ja luonnon keskellä. Luonne voi määritellä paljon sitä, mikä kuntoilumuoto sopii itselleen parhaiten.

PureWow on nyt listannut neljä eri persoonallisuustyyppiä ja parhaiten niille sopivat liikuntamuodot. Ekstrovertit voivat osallistua ryhmäliikuntatunneille, joissa pääsee suorittamaan HIIT-harjoituksia, zumbaa tai hikijumppaa. Kun ympärillä on paljon energisiä ihmisiä, saavat ulospäinsuuntautuneet tyypit enemmän irti liikunasta. Joukkovoima antaa potkua harjoituksiin.

Sen sijaan introvertit ihmistyypit voivat kuntoilla itsekseen ulkosalla esimerkiksi juoksun, uinnin tai pyöräilyn parissa. Ryhmäohjauksen sijaan heidän kannattaa palkata avukseen kunto-ohjaaja tai osallistua rauhallisemmille tunneille, kuten pilateksen ja joogan pariin.

Mikäli ihminen on luonteenpiirteiltään jotain introvertin ja ekstrovertin välimaastosta, kannattaa hänen osallistua ohjattuun ryhmäliikuntaan, joissa kuitenkin panostetaan enemmän yksilösuoritukseen joukkueurheilulajin sijaan. Esimerkiksi spinning on loistava harjoitusmuoto.

Luovat ihmiset saattavat nauttia parhaiten inspiroivassa ympäristössä liikkumisesta. Heille sopii pitkät pyöräilylenkit, metsässä suoritettava maastojuoksu tai vaikkapa järvimaisemissa melonta. Tällöin pääasia on se, että kuntoilu on osa silmien ammentamaa sielunravintoa.