Älä riitele avioerossa – lasten edun tulee olla tärkeintä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Osa eronneista katkeroituu ja yrittää kostaa entiselle kumppanilleen lasten kautta. Käytös on erittäin vahingollista lapselle, joten nykyaikana on suorastaan trendikästä hoitaa erot tyylillä ja sovussa – vaikka niiden syy olisi kuinka raastava tai satuttava tahansa. Lapset ovat viattomia aikuisten välien rikkoontumiseen.

Nykyaikana aikuiset ovat oppineet joustamaan omista tarpeistaan avioeroissa, jolloin suunnitellaan lasten kasvattamista mahdollisimman hyvässä sovussa ja yhteistyössä. Useat parit sopivat, että lasten lapsuudenkotia ei tulla myymään ennen heidän muuttamistaan kotoa pois. Toisin sanoen jompi kumpi vanhemmista jää parin entiseen asuntoon asumaan ja toinen vahemmista muuttaa mahdollisimman lähelle asuntoa.

Lasten kannalta on paras, jos suuren elämänmuutoksen aikana ei heille tulisi liikaa muita vaihdoksia. Olisi tuskallista, että he joutuisivat vaihtamaan koulua ja ystäväpiiriä samaan aikaan, kun toinen vanhemmista muuttaa pois saman katon alta. Nykyisin on saatavilla myös erotilanteisiin erikoistuneita asiantuntijoita, joita voi palkata avuksi elämänhallintaan. Lakimiesten ja terapeuttien lisäksi voi saada apua elämäntapakouluttajilta.

Kaikki lapsiin liittyvät kustannukset on järkevintä jakaa puoliksi vanhempien kesken, jotta kummastakaan osapuolesta ei muotoudu eron jälkeen toisen elämisen mahdollistavaa lypsylehmää. Osa eronneista pareista jatkaa saman katon alla asumista erikoisjärjestelyin lähinnä kustannussyistä tai lasten kasvattamisen takia. Tällöin olisi ideaalia, että molemmilla osapuolilla on kuitenkin omat asuinosionsa, kuten makuuhuoneet ja omat sisäänkäynnit.

On olemassa eronneille lapsiperheille tarkoitettuja sovelluksia, joiden avulla vanhemmat voivat pitää helpommin yhteyttä ja tiedottaa tärkeistä päivistä sekä tapahtumista. Osa perheistä saattaa järjestää lasten takia lomamatkoja tai viettää juhlapyhiä yhdessä, vaikka vanhemmat olisivatkin eronneet. Joissakin tapauksissa mukaan otetaan myös uudet kumppanit. Pääasia on, että vanhemmilla on terve suhde lasten edun takia, PureWow muistuttaa.