Nämä aiheuttavat pahanhajuista hengitystä – vältä ennen treffejä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Pahanhajuinen hengitys voi johtua huonon suuhygienian lisäksi ruokavaliosta, suun kuivuudesta, tupakoimisesta tai erilaisista sairauksista. Haiseva hengitys on epämiellyttävää sekä siitä kärsivälle henkilölle itselleen että kaikille läsnä oleville ihmisille.

Men’s Health listasi nyt asioita, jotka voivat aiheuttaa epämiellyttävää suun tuoksua kantajalleen. Esimerkiksi hiilihydraatiton ruokavalio saa elimistön ketoosiin, jolloin koko keho suuta myöten haiskahtaa asetonia muistuttavalle makeanhajuiselle nesteelle.

Ketoosissa oleva elimistö haisee muutaman viikon ajan hirvittävälle, mutta tasaantuu sen jälkeen. Myös paleodieetti voi saada hengityksen haisemaan, koska ruokavaliossa on erittäin runsaasti proteiinia.

Närästys nostaa vatsahappoja suuhun saakka, jolloin ihmisen henkäisy on todella kitkerä ja voimakkaan hajuinen. Myös nälkä voi vaikuttaa ihmisen hengityksen tuoksuun, koska suun bakteerit ja entsyymit muuttuvat.

Tällöin veden juominen ja pieni hedelmäkin voi auttaa hajun hillitsemisessä. Päänsärky puolestaan muuttaa suun makua metallia muistuttavaksi, mikä voi johtaa myös pahanhajuiseen hengitykseen. On hyvä tietää, että flunssat, hormonaaliset muutokset ja allergiat voivat muokata suun bakteeritasapainoa siten, että hengitys haisee tavallista pahemmalle.