Kohta siirrytään kesäaikaan – totuta lapset tarpeeksi ajoissa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa siirrytään kesäaikaan maaliskuun 25. päivä. Kellonaikaa siirretään kolmen aikaan aamuyöstä yhdellä tunnilla eteenpäin. Suomi on yrittänyt saada Euroopan unionin parlamenttia luopumaan kesäaikaan siirtymisestä, mutta komission tulee selvittää tarkemmin kesäaikajärjestelyiden vaikutuksia ennen lopullisen päätöksen syntymistä.

Totuus on kuitenkin se, että kellonajan siirtäminen vaikuttaa negatiivisesti ihmisten rutiineihin ja sisäisen kellon toimintaan. Tämä puolestaan saattaa johtaa jopa univaikeuksiin ja terveysongelmiin. Lapsiperheissä kesäaikaan siirtyminen tarkoittaa rutiinien uusien aikojen omaksumista.

Lapset toimivat parhaiten tuttujen rutiininen kautta. Kun tenava tietää samojen asioiden tapahtuvan samalla kellontarkkuudella, on elo huomattavasti jouhevampaa kuin summamutikassa etenevä arki. Lapsia voi valmistella kesäaikaan pikkuhiljaa ja muutos on aloitettava nyt, PureWow muistuttaa.

Lapset voi panna nukkumaan pikkuhiljaa aikaisemmin päivä päivältä, jotta ne omaksuvat uuden rytmin. On turha yrittää saada pienokaista unille tuntia aiemmin kesäaikaan siirtymisen jälkeen, ellei hän ole tottunut siihen jo vaivihkaa aiemmin. Lastenhuone kannattaa pimentää verhojen avulla. Tärkeintä on kuitenkin pitää kiinni tutuista rutiineista, kuten iltapuurosta, pesusta ja sadusta. Niitä voi vaan aikaistaa päivä päivältä.