Uusi kokeilu seuraa terveyttä – parturit mittaavat jatkossa verenpaineen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kohonnut verenpaine on on maailmanlaajuisesti eniten terveitä elinvuosia verottava riskitekijä. Kohonnutta verenpainetta ei pysty seuraamaan muuten kuin säännöllisellä mittaamisella. Yhdysvalloissa on valjastettu partuireita verenpainemittauksiin.

Tummaihoiset amerikkalaismiehet saattavat käydä tutulla parturikampaajalla kerran viikossa. Sen sijaan oma lääkäri jää usein vieraammaksi ja hänen vastaanotolleen hakeudutaan hyvin harvoin. Nyt on aloitettu projekti, jossa parturit seuraavat myös asiakkaidensa terveyttä.

Associated Pressin julkaisemalla videolla nähdään, kuinka parturi mittaa verenpaineen muutamassa minuutissa asiakkaalleen suorittaman hiustenleikkuun jälkeen. Seurannan avulla pyritään saamaan tarpeeksi ajoissa lääkitystä ja hoitoa kohonneesta verenpaineesta kärsiville. Pitkään jatkunut kohonnut verenpaine johtaa Sydänliiton mukaan valtimoiden vaurioitumiseen, aivohalvaukseen tai muihin verisuoni- ja sydänsairauksiin.