Asteroidi uhkaa maata! NASA suunnittelee törmäyksen estämistä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suurikokoinen asteroidi 101955 Bennu saattaa uhata tulevaisuudessa kotiplaneettaamme. Vielä ei tosin kannata huolestua, sillä mahdollinen törmäys tapahtuisi vasta vuonna 2135.

NASA

Läpimitaltaan lähes 500 metrin kokoinen ja 87 miljoonan tonnin painoinen Bennu kiitää avaruudessa 101.000 kilometrin tuntivauhdilla. Asteoidin ja maapallon yhteentörmäyksen mahdollisuus on yksi 2.700:sta.

Vaikka törmäyksen mahdollisuus on toistaiseksi pieni, suunnittelee NASA jo keinoja sen estämiseksi. Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response, eli HAMMER-ohjelman tarkoituksena olisi joko käyttää ydinaseita räjäyttämään taivaankappale kokonaan tai muuttaa sen reittiä.

– Tarpeeksi pieni asteroidi voitaisiin käännyttää. Ydinkärjellä räjäyttäminen olisi kuitenkin parempi keino, mikäli kappaleen nopeutta pitäisi muuttaa kiireellä, fyysikko David Dearborn kuvaili Buzzfeedille.