Talousterapeutti auttaa rahamaailman ja talouselämän tunneasioissa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Mielenhallintaan erikoistuneita ammattilaisia löytyy lähes jokaiselle elämänalueella. Tohtori Brad Klontz on psykologi, joka on erikoistunut raha-asioihin. Talousterapeuttien tehtävänä on muun muassa auttaa raha-asioiden kanssa stressaavia ihmisiä.

Talousterapeutit käyvät läpi ihmisten taloustilanteisiin liittyviä tuntemuksia. He saattavat käsitellä asiakkaansa kanssa koko perheen raha-asioita, liiallista tuhlaamista ja sitä, riittääkö asiakkaalla voita leivän päälle laitettavaksi. Terapeutti saattaa opettaa itsevarmuutta raha-asioiden hoitamiseen, sijoittamiseen ja taloudenhallintaan liittyen.

Ihminen saattaa ahdistua rahan takia siksi, että ei ymmärrä täysin sen arvoa tai mahdollisuuksia. Talous nousee ajatuksiin yleensä eniten silloin, kun se on kuralla tai joutuu jotenkin muuten kamppailemaan rahaongelmien kanssa. Omaa käyttäytymistä on kuitenkin mahdollista muuttaa siten, että osaa olla vastuullisempi kuluttaja, eikä yhdistä rahaa omiin tunteisiinsa.

Käteisen käyttäminen auttaa hahmottamaan paremmin omaa rahatilannetta. Näkymätön pankkikortilla oleva raha häviää herkemmin tililtä kuin fyysiset eurot rahapussista. Rahan näkeminen auttaa laskemaan kokonaisbudjettia ja kulutusta. Pariskuntien osapuolet saattavat käyttäytyä eri tavalla rahan kanssa, mutta talousterapia auttaa heitä löytämään kultaisen keskitien, PureWow raportoi.

Talousterapeutti Klontzin mukaan raha määrittelee usein valtaa ja kontrollia. Rahankäytön suhteen kannattaa siksi olla itselleen ja kumppanilleen avoin. Vakaalla pohjalla oleva talous on kuin koko elämän peruskallio.