Tutkimus: Meikkaus vaikuttaa naisten etenemiseen työelämässä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Naisten ulkonäöllä ja etenkin sen muokkaamisella näyttää olevan suuri vaikutus työssä etenemisessä. Abertayn yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan meikkaaminen vaikuttaa naisiin kohdistuviin asenteisiin. Mitä enemmän nainen käyttää meikkiä, sitä heikommin hänen uskotaan sopivan johtajaksi.

Meikillä voi olla negatiivinen vaikutus naisten etenemisessä esimiesasemaan. Tutkimukseen osallistuneet arvioivat eri henkilöiden valokuvia, ja tekivät niiden perusteella olettamuksia heidän kyvystään toimia johtajana. Kuvissa oli sama nainen neutraalina ja meikattuna. Sekä miesten että naisten mukaan enemmän meikkiä käyttäneet naiset soveltuivat heidän mielestään heikommin johtavaksi.

Tutkimuksen mukaan syy oli siinä, että ihmiset pitävät meikkaavia henkilöitä epäluotettavina ja epämiellyttävinä. Toki klassiset kauneusihanteet vaikuttavat muiden ihmisten suhtautumiseen, mutta naisten tulisi voida saavuttaa ammatillista kunnioitusta kykyjensä ja osaamisensa mukaan, eikä niinkään ulkonäkönsä takia tai sen vuoksi.