Uutuus muuttaa biojätteen mullaksi vuorokaudessa

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ihmisten tulisi kiinnittää yhä enemmän huomiota jätemäärän vähentämiseen. Omakotitaloissa ja rivitaloissa on mahdollista hyödyntää biojätteitä komposteissa, mutta myös taloyhtiöissä on omia biojätekeräysastioita. Biojätteestä saadaan multaa.

Nyt markkinoille on tulossa Whirlpool-kodinkonevalmistajan kotikompostori, joka muuttaa kotitalouteen viikon aikana syntyneen biojätteen mullaksi yhdessä vuorokaudessa. Zera Food Recycler on voittanut innovaatiopalkintoja. Laite on hajuton suodattimien ansiosta.

Biojätteeseen käyvät ruoantähteiden lisäksi myös kahvinporot ja käytetyt suodatinpussit, leivinpaperit, talouspaperit, nenäliinat sekä hedelmien, vihannesten ja kasviksien kuoret sekä kannat. Biojätteitä voi kerätä kotona paperipusseihin tai esimerkiksi biohajoavaan pussiin. Myös sanomalehdestä saa taiteltua helposti sopivan astian biojätteelle.