50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot vääriin käsiin

Digi · Tim Isokivi

Jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tietojen uskotaan vuotaneen analytiikka-alan Cambridge Analytica -yritykselle. Tietoja käytettiin hyväksi Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Paljastuksen Cambridge Analyticalla työskennellyt Christopher Wylie.

Hänen mukaansa muun muassa Donald Trumpin vaalikampanjassa ja Iso-Britannian Brexit-kampanjassa työskennellyt yhtiö keräsi käyttäjien tietoja persoonallisuustestejä luvanneen Thisisyourdigitallife-sovelluksen avulla.

Sovellus keräsi persoonallisuustestien tekijöiden ohella tietoa myös heidän Facebook-kavereistaan. Tietojen pohjalta kehiteltiin äänestäjien profilointiin tarkoitettu ohjelma. Sen avulla voitiin luoda käyttäjille kohdennettuja vaalimainoksia.

The Guardian -lehden mukaan Facebook olisi tiennyt käyttäjätietojen päätymisestä Cambridge Analyticalle jo vuonna 2015. Yhteisöpalvelu ei kuitenkaan ilmoittanut asiasta käyttäjille.

Facebook on sittemmin sulkenut Cambridge Analytican tilin. Paljastus on kuitenkin vaikuttanut negatiivisesti Facebookiin esimerkiksi osakkeiden laskun muodossa. Sosiaalisessa mediassa on myös levinnyt #DeleteFacebook-tunniste, joka kehottaa ihmisiä jättämään yhteisöpalvelun.