Brittimiehellä todettiin maailman pahin tippuri – antibiootit eivät tehoa superbakteeriin

Ohhoh! Terveys · Terhi Piiroinen

Brittiläisellä miehellä todettiin maailman vakavin tippuri. Superrtippuriksi nimetty tauti tarttui satunnaisen seksikumppanin välityksellä Kaakkois-Aasiasta. Kyseessä on Yhdistyneen kuningaskunnan ensimmäinen tippuritapaus, jota ei pysty parantamaan perusantibiooteilla.

Brittiläisellä miehellä oli oma vakituinen kumppani kotona, mutta hän harrasti seksiä kaakkoisaasialaisen naisen kanssa. Englantilaiset terveysviranomaiset yrittävät nyt selvittää supertautia levittävän naisen henkilöllisyyden. Brittimiehen supertippuri määriteltiin maailman ensimmäiseksi ja vaikeimmaksi korkean tason vastustuskyvyn omaavaksi tippuriksi.

Lääkintähenkilökunta yritti hoitaa bakteeria atsitromysiinin ja keftriaksonin yhdisteellä, mutta ne eivät tehonneet miehen vaikeaan sukupuolitautiin. Maailman terveysjärjestö ja Euroopan taudintorjuntakeskus tiedotti, että kyseessä on jo pitkään pelätty Neisseria gonorrhoeae -bakteeri.

Infektio leviää suojaamattoman seksin kautta vaginan, peräaukon tai suun limakalvoilta. Oireina on paksu ja keltainen sukupuolielimistä valuva visva, lantion alueen tulehdussairaudet, verenvuoto ja kipu virtsaamisen aikana, BBC uutisoi.