Tänään tv:ssä: Yksi kaikkien aikojen parhaista kotimaisista elokuvista

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen elokuvahistorian merkkiteoksiin lukeutuu kiistatta Pekka Parikan ohjaama Pohjanmaa, joka sai ensi-iltansa vuonna 1988. Antti Tuurin samannimiseen romaaniin perustuva elokuva sai aikanaan valtaisan suosion ja se palkittiin useasti niin Suomessa kuin muun muassa Ranskassa.

Kotimainen klassikkoelokuva esitetään tänään televisiossa, kun YLE TV1 esittää sen iltapäivällä alkaen kello 12.55.

Elokuvassa Hakalan veljekset Veikko, Erkki, Paavo ja Seppo kokoontuvat perheineen kotitalolle jakamaan Amerikkaan muuttaneen isoisän pientä perintöä. Veikko ajautuu kahnauksiin entisen liikekumppaninsa Ketolan kanssa, ja muun suvun avustuksella tilanne riistäytyy käsistä. Pohjalaisen veren kuohunta on läsnä Hakaloitten perinnönjaossa. Tunteet ovat pinnassa ja kaapeista kurkistelee historian luurankoja.

Elokuva sisältää erityisesti kaksi kohtausta, jotka jäivät elämään historian lehdille. Suomen elokuvahistorian eeppisimpiin kohtauksiin lukeutuu varsinkin suvun miesten kuulustelut poliisiasemalla. Esko Nikkari teki kohtauksessa uransa erään uransa ikimuistoisimmista rooleista. Toisessa maineikkaassa kohtauksessa suvun miehet tulevat Seinäjoelle sairaalaan tapaamaan sinne hoitoon tuotua miestä. Tuosta kohtauksesta on Pohjanmaalla jäänyt elämään lentävä lause ”Mutta me tultihin ny.”