”Venuksessa voi olla elämää” Tutkijat uskovat sen olevan mahdollista

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Venusta on pidetty planeettana, jonka ankarat olosuhteet tekisivät elämän säilymisestä mahdotonta. Nyt tutkijat ovat kuitenkin vihjanneet yksinkertaisen elämän mahdollisuudesta myös naapuriplaneetallamme.

Astrobiology-julkaisun mukaan Venuksen ilmakehän yläkerroksissa saattaisi piillä mikroskooppista elämää. Lämpötilat, paine ja kemialliset ominaisuudet olisivat suotuisat bakteerien kaltaisille elämänmuodoille noin 50 kilometrin korkeudessa planeetan pinnalta.

Luotaimet ovat vuosikymmenten ajan havainneet Venuksen ilmakehässä muotoaan, kokoaan ja paikkaansa muuttavia tummia kohtia. Tuoreiden analyysien mukaan niiden valoa imevä ominaisuus muistuttaa Maapallolta löytyviä bakteereja.

Vaikka Venus muistuttaa koostumukseltaan ja kooltaan Maata, tekevät tappava kuumuus, murskaavan tiheä paine ja jatkuvat rikkihapposateet planeetan pinnasta elämälle vihamielisen. Venuksen olosuhteet ovat kuitenkin saattaneet olla muinaisessa esihistoriassa elämälle suotuisammat.