Söitkö Balin matkalla kanavartaita? Se saattoi olla koiranlihaa

Lifestyle Matkailu Ohhoh! Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Balilla koiran syöminen ei ole laitonta. Nyt on kuitenkin huomattu, että myös turistit ovat syöneet Balilla koiraa tietämättä asiaa. ABC-uutisten mukaan turisteja on alettu huijaamaan, että he ostaisivat enemmän koiranlihaa tietämättään.

Bali on suuressa suosiossa turistien keskuudessa, ja se on etenkin monien australialaisten säännöllinen lomakohde. Eläinten oikeuksia valvova Animals Australia -järjestö kävi Balilla tarkastamassa koiran lihaa koskevan tuotannon ja menekin tilanteen, ja huolestui siitä mitä näki.

Järjestön kuvaaja huomasi, että mies myi rannalla mystisiä satay-vartaita. Kun hän seurasi miestä hänen autolleen, hän huomasi, että isomman autossa sijaitsevan laatikon kyljessä oli koiran kuva ja merkki RW, joka tarkoitti sitä, että tuotteet on valmistettu koiran lihasta.

Mies ei kuitenkaan myynyt vartaita kyseisestä merkitystä laatikosta vaan siirsi grillatut koiranlihavartaat pienempään laatikkoon, jossa luki vain: ”Sate”. Rannalla tutkija huomasi, että mies ei kertonut turisteille, että kyseessä on koiran liha. Turisti vielä varmisti, että hän ei osta tuotetta mikäli siinä on koiraa, mutta tähän myyjä vastasi: ”No dog”. Kuvaajalle myyjä oli kuitenkin aiemmin kertonut avoimesti, että kyseessä on koiranlihavartaat.

Turistien suosimalla Seminyakin alueella tutkija näki, että koiranlihaa myydään turisteille salaa niin kadulla, rannalla kuin ravintoloissakin. Osa ravintoloista oli merkitty tunnisteella RW, mutta vain harva tietää mitä se tarkoittaa eikä siitä sen enempää ravintolan sisällä mainita.

Koiran lihan syöminen on siis Balilla laillista, mutta sen myyminen turisteille huijaamalla ei tietenkään ole. Tutkija oli myös todistanut, että koirat otettiin kiinni ja tapettiin laittomasti, eli kiduttamalla, hakkaamalla ja myrkyttämällä. Turistien kannattaakin jatkossa Balin kauniilla saarella olla varuillaan ostaessaan liha-annoksia ja etenkin grillattuja lihavartaita.