Tänään on suomalaisten ylikulutuspäivä – suomalaiset tarvitsisivat 3,6 maapalloa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Maailman ylikulutuspäivä on ajankohta, jolloin ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon biokapasiteetin. Tämä tarkoittaa sitä, että maapallo ei enää kykene tuottamaan uusiutuvia luonnonvaroja ja käsittelemään fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasuja. Suomessa ylikulutuspäivä on tänään, mikä on neljä kuukautta aiemmin kuin muualla maailmassa.

Koko maailman ylikulutuspäivä on sijoittunut WWF-uutisten mukaan elokuulle, minkä vuoksi onkin huolestuttavaa, että suomalaisten ylikulutuspäivä tulee jo tänään vastaan. WWF Suomen pääsihteerin Liisa Rohwederin mukaan suomalaisten ylikulutuksen vaikutukset tuntuvat etenkin matalan tulotason maissa, joissa luonnon monimuotoisuus laskee nopeimmin ja sen seurauksena ihmisten toimeentulo vaikeutuu.

Suomi on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin ja Pariisin ilmastosopimukseen, mutta käytännössä niiden tavoitteet eivät toteudu. Syinä luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energiantuontanto, liikenne ja ruoan tuotanto. Mikäli kaikki maailman ihmiset eläisivät samalla tavalla kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarve.