Näin ihmiset herätettiin 1800-luvulla – kokonainen ammattiryhmä on kadonnut

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nykyään useimmat ihmiset heräävät aamulla töihin tai kouluun puhelimen herätyskellon avulla. Ennen älylaitteita, kelloradioita ja perinteisiä herätyskelloja heräämisestä piti kuitenkin huolehtia ihmisvoimin.

Great Big Storyn tuoreella videolla perehdytään knocker-upper -nimiseen ammattiryhmään. He huolehtivat ihmisten heräämisestä Lontoossa ennen herätyskellojen yleistymistä. Herättäminen tapahtui raapimalla ikkunoita pitkällä bambukepillä tai joissain tapauksissa hernepyssyllä ampumalla.

Historioitsija Richard Jonesin mukaan knocker-upperit yleistyivät 1800-luvun alussa teollisen vallankumouksen aikoihin. Ammattilaiset herättäjät kiersivät teollisuuskaupunkien kaduilla jopa 1960-luvulle asti.

Kuka sitten herätti herättäjät? Jonesin mukaan ei kukaan. Knocker-upperit eivät vain todennäköisesti menneet lainkaan nukkumaan työvuoroa edeltävänä iltana.