NASA laukaisi planeettoja metsästävän luotaimen avaruuteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

NASA on lähettänyt TESS-luotaimen avaruuteen SpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketin mukana. Luotaimen tehtävänä on etsiä uusia eksoplaneettoja, eli aurinkokuntamme ulkopuolisia planeettoja.

Maata kuun painovoiman avustuksella kiertävä TESS, eli Transiting Exoplanet Survey Satellite, tulee tutkimaan tähtiä kahden vuoden ajan. Se etsii niitä mahdollisesti kiertäviä planeettoja havaitsemalla eroja tähdistä kantautuvan valon kirkkaudessa.

Eksoplaneettoja on tähän asti etsitty vuonna 2009 laukaistulla Kepler-luotaimella. Se on onnistunut löytämään yli 4,500 pontentiaalista aurinkokunnan ulkopuoleista planeettaa. CNN:n mukaan TESS tulee tutkimaan vielä 400 kertaa laajempaa aluetta kuin Kepler.

TESSin toivotaan erityisesti löytävän tähtien elinkelpoisella vyöhykkeellä sijaitsevia kiviplaneettoja. Niissä olosuhteilla on parhaat edellytykset muistuttaa maan vastaavia ja näin ollen kannatella elämää.