Viranomaiset tutkivat pahaa hajua – talosta löytyi 10 000 laitonta kilpikonnaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Viranomaiset ovat törmänneet räikeään eläinsuojelurikokseen Madagaskarissa. Toliarassa sijaitsevasta talosta löydettiin yli 10 tuhatta laittomasti hankittua kilpikonnaa. Poliisit alkoivat tutkimaan rakennusta sieltä kantautuvan pahan hajun vuoksi.

Viranomaisia odotti järkyttävä näky, sillä talo oli täynnä huonosti voivia kilpikonnia ja niiden jätöksiä. Eläimet eivät mahtuneet juurikaan liikkumaan rakennuksessa.

Viranomaiset ja paikalliset vapaaehtoiset lastasivat kilpikonnat autoihin, joilla ne toimitettiin paikallisen eläinsuojaan. Pelastus tuli kuitenkin liian myöhään sadoille nestehukkaan tai tauteihin kuolleille matelijoille.

Poliisit uskovat eläinsuojelurikoksen taustalla olevan laiton eläinkauppa. Uhanalaisten sädekilpikonnien vangitseminen luonnosta on National Geographicin mukaan kiellettyä, mutta monet salametsästäjät uhmaavat kieltoa. Kilpikonnat myydään eteenpäin lemmikeiksi ja ruoaksi.

 

Dallas Zoo Sends Help to Madagascar for Massive Tortoise Rescue

WATCH MASSIVE TORTOISE RESCUE: Jorge Chavez, one of our tortoise experts, is en route to Madagascar to help with an unprecedented wildlife trafficking crisis. Last week, nearly 11,000 radiated tortoises were confiscated from a residential home in the city of Toliara, located on the southwest coast of Madagascar. This seizure is the largest for tortoises in the history of the Turtle Survival Alliance (TSA) – one of the world’s leading turtle and tortoise conservation organizations, and a Dallas Zoo conservation partner. Right now, the critically endangered tortoises are receiving initial in-processing, health evaluations, triage, hydration, and food at a temporary facility. Sadly, hundreds of tortoises have already died from dehydration, malnutrition, and illness. Led by the TSA, the Dallas Zoo is part of more than 20 institutions accredited by The Association of Zoos and Aquariums that's helping send funds, supplies and emergency assistance to Madagascar. Our team of veterinarians, vet techs and zookeepers will arrive in Madagascar this weekend as part the first of three waves of support. Known for their beautiful shell with a striking star pattern, radiated tortoises are a valued animal in the global illegal pet trade. This species has declined by more than 80 percent in the last 30 years, leaving these tortoises vulnerable to extinction in the wild in our lifetime. Stay posted on our Facebook page as we share Jorge’s updates from the field over the next two weeks. If you’d like to help in this rescue effort, please donate now to the Turtle Survival Alliance: bit.ly/2vtCTqF#ZoosMatter #EndExtinction #SavingSpecies

Publiée par Dallas Zoo sur vendredi 20 avril 2018

Zoo Knoxville herpetologist Stephen Nelson is traveling to Madagascar on Friday to assist with an unprecedented wildlife…

Publiée par Zoo Knoxville sur jeudi 19 avril 2018

**Madagascar Update**TSA Madagascar is getting the job done as Team Radiata #1 nears arrival at Village des tortues….

Publiée par Turtle Survival Alliance sur dimanche 22 avril 2018