Arman Alizad vietti viikon Grönlannin jäätiköllä: ”Pisti perspektiivit uusiksi”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen suosituimpiin televisiotähtiin lukeutuva Arman Alizad palasi juuri kuvausmatkalta Grönlannista, jossa kuvattiin Alizadin Viimeinen ristiretki -ohjelmasarjaa. Ensi syksynä televisiossa nähtävässä jaksossa Arman tutustui tuttuun tapaansa arkeen kaukana länsimaisesta yltäkylläisyydestä.

Arman Alizad, Viimeinen ristiretki Gröönlannissa
Arman Alizad, Viimeinen ristiretki Gröönlannissa

– Olimme 200 ihmisen kylässä Grönlannin pohjoisosassa. Kävimme selvittämässä millaista elämä on silloin, kun elanto on täysin riippuvainen siitä mitä luonto antaa. Kun siellä isä lähtee töihin, niin hän palaa vasta viikon päästä kotiin, jossa odotetaan tuoko isä perheelle ruokaa. Kyllä se pisti perspektiivit uusiksi, Arman Alizad kertoi Staralle.

– Jäätä on loputtomiin, ja siellä ei kasva mitään. Jos jäällä jotain liikkuu, niin se on ruokaa. Vietimme viikon jäällä kahden inuiittimetsästäjän kanssa ja metsästimme hylkeitä. Yritimme myös kettuja, mutta niitä emme saaneet. Saalista sai etsiä yötä päivää. Siellä mennään koiravaljakolla jäävuoren päälle ja kiikaroidaan. Sitten vaihdetaan paikkaa ja sama uudelleen auringonlaskuun saakka 20 asteen pakkasessa.

Arman Alizad, Viimeinen ristiretki Gröönlannissa

– Ilmastonmuutos on vaikuttanut siihen millä tavoin hylkeet tulevat pinnalle, missä ja mihin aikaan. Myös moottorikelkkojen lisääntyminen vaikuttaa, sillä ne säikyttävät hylkeet. Olikin todella iso juttu, kun metsästäjä sai viimein hylkeen, Arman Alizad kertoi Staralle.

Ilmastonmuutoksen jatkuessa perheet joutuvat muuttamaan kotipaikastaan pohjoisemmaksi, koska etelämpänä saaliiden määrät ovat laskussa. Aiemminkin lukuisten vähemmistökansojen kanssa dokumentteja tehnyt Alizad sai lämpimän vastaanoton paikallisten keskuudessa.

– Minut otettiin vastaan hyvin. He olivat otettuja siitä, että halusin osallistua kaikkeen tekemiseen. Kävimme kylässä toisen metsästäjän sukulaisten luona. Olimme siellä monta tuntia, eivätkä he sanoneet montaa sanaa, mutta he ovat yleisesti hiljaista kansaa. Minulla oli sellainen olo, että olin kotona, vaikka kukaan ei puhunutkaan minulle. He olivat tehneet älyttömän hyvää ruokaa, valasta ja hyljettä.