Intiaani oli Yleisradiolle liikaa – lastenohjelman hyllytys aiheutti someraivon

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yleisradio kertoi eilen päättäneensä hyllyttää suosituin Herra Heinämäen Lato-orkesteri -ohjelman Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta. Ohjelma siirretään televisioruuduista Yleisradion Elävään arkistoon. Eilen nousi kiivas keskustelu ohjelman hyllyttämisen syystä.

Suositun lastenohjelman Pikku Kakkosesta poistamisen syyksi kerrottiin ohjelmassa esiintyvä intiaanihahmo, jonka jotkut katsojat olivat Yleisradion mukaan kokeneet rasistiseksi ja loukkaavaksi. Asiasta syntyi sosiaalisessa mediassa vilkas keskustelu mielensäpahoittajista ja siitä pitääkö heidän palautteeseensa vastata hyllyttämällä kokonaisia ohjelmia yhden stereotypisen hahmon takia. Valtaosan mielestä ei pidä.

Kiistanalainen hahmo on ollut mukana ohjelmassa jo parinkymmenen vuoden ajan, joten Yleisradion reaktio palautteeseen tuli yllätyksenä. Yleisradio on Staran tietojen mukaan saanut asiasta eilen valtaisan palauteryöpyn, joka on ohjautunut mediayhtiön lisäksi myös yksittäisille työntekijöille. Viesteissä muun muassa ihmetellään yrittääkö Yleisradio lopettaa lasten leikit länkkäreistä ja inkkareista. Ja aikooko Yleisradio puuttua myös esimerkiksi maajussien esittämiseen stereotypisessä valossa.

Eilen käynnistettiin myös nettiadressi, jossa ohjelmaa vaaditaan takaisin televisioruutuihin. Adressin mukaan kyse on ennen kaikkea siitä luoko tapaus verovaroin rahoitetulle mediatalolle mahdollisuuden vetää jatkossakin kokonaisia ohjelmasarjoja pois televisioruuduista yksittäisten hahmojen perusteella.