Liikunta säätelee mielialaa – vartti riittää parantamaan oloa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Liikunnan avulla voi parantaa fyysistä kuntoa, mutta sen on todistettu auttavan myös psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitämistä. Pittsburghin yliopistossa psykologian professorina työskentelevä Kirk Erickson vinkkaa, että kuntoilemisen avulla voi helpottaa tehokkaasti jopa masennuksen ja ahdistuksen oireita.

– Liikunta vaikuttaa mielialaa säätelevien molekyylien tuotantoon. Lisäksi kuntoilemisen avulla voi parantaa muita kehon molekyyleja, jotka vaikuttavat esimerkiksi erilaisiin tulehdustiloihin. Tämä puolestaan vaikuttaa suoraan siihen, kuinka ihminen voi yleisellä tasolla, Kirk Erickson vakuuttaa Popsugar-julkaisulle.

Liikunta vapauttaa aivoihin endorfiineja, jotka lievittävät kiputiloja ja samalla aktivoivat positiivisia tunteita. Intensiivisen harjoittelun jälkeen voi tuntea olonsa ja energiatasonsa korkeiksi. Samalla voi vapautua negatiivisen ajattelun syklistä, mikä puolestaan ruokkii masennusta ja ahdistusta entisestään.

Ericksonin mukaan 30 minuutin pituinen kuntoileminen 3-5 kertaa viikossa parantaa merkittävästi masennuksen ja ahdistuksen oireita. Eron voi kuitenkin huomata jo 15 minuuttia kesävän liikuntasuorituksen jälkeen etenkin silloin, jos on harrastanut raskaampaa urheilumuotoa kuten juoksua. Hyödyt on mahdollista saavuttaa ainoastaan pitkällä aikavälillä, joten kertaluonteinen lenkki ei riitä. Kuntoilu on ilmainen ja tehokas lääke mielen parempaan oloon.